Σύνδεσμος 60 χρόνια

7 Απριλίου, 2019 / BY / IN Ιστορία

tapmela-dwrhtes

Ο  Σύνδεσμος των Απανταχού Καρδαμυλίων, που φέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια δράσης και προσφοράς στο  τόπο μας, ιδρύθηκε το 1957 από αξιόλογους και δραστήριους συμπολίτες μας με σκοπούς:

  • την συνδρομή στην αντιμετώπιση των μορφωτικών και πνευματικών αναγκών των Καρδαμύλων και στην εκτέλεση εξωραϊστικών έργων στα Καρδάμυλα
  • την διαρκή  πνευματική, ψυχική επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ των «απανταχού της γης διαβιούντων Καρδαμυλιτών» , την ενημέρωσή και την ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων και των αναγκών του τόπου μας

Για την επίτευξη των σκοπών του, ο Σύνδεσμος σύμφωνα με το καταστατικό του ,χρησιμοποιεί ως μέσα κυρίως : α) την ενίσχυση των υπαρχόντων ιδρυμάτων και την δημιουργία νέων β) την ίδρυση βιβλιοθήκης  και λέσχης γ) την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας δ) την καλλιέργεια και προώθηση της αγάπης προς την θάλασσα και την ναυτική τέχνη , την έκδοση μελετών σχετικά με την ναυτική τέχνη και επιχείρηση ε)  την ίδρυση ναυτικού ιστορικού αρχείου στ) την χορήγηση υποτροφιών για την ανώτερη εκπαίδευση και κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο κινήθηκε το πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συνδέσμου τα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του.

  • Η έκδοση της εφημερίδας « ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» υπήρξε πρωταρχικό μέλημα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου   του Συνδέσμου. Από το 1957 μέχρι το 2014 η εφημερίδα « ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» μπαίνει σε όλα σχεδόν τα Καρδαμυλίτικα σπίτια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, κρατώντας σφιχτούς τους δεσμούς ανάμεσα στους Καρδαμυλίτες , πληροφορώντας μας για τα νέα του τόπου μας , για τα καθημερινά και τα σημαντικά προβλήματά του, για την κοινωνική προσφορά των συμπολιτών μας , για την πρόοδό τους στον επιστημονικό και επιχειρηματικό τομέα , γιαυτούς που έρχονται αλλά και γιαυτούς που φεύγουν από την μεγάλη μας οικογένεια.
  • «Το μνημείο του Αφανούς Ναυτικού» ήταν το αμέσως επόμενο έργο του Συνδέσμου , φόρος τιμής στους εργάτες της  ναυτοσύνης που έκαναν γνωστά τα Καρδάμυλα στα πέρατα της γης και άλλαξαν την μοίρα του τόπου μας. Το υπέροχο άγαλμα του γλύπτη Θ. Απάρτη αφιερωμένο  «ΣΤΟΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΗ ΝΑΥΤΙΚΟ» που έχει τοποθετηθεί  στην παραλία των Καρδαμύλων από το 1960 , κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συνδέσμου , από δωρεές μελών του, πληρωμάτων των Καρδαμυλίτικων πλοίων  και επιτροπών στα Καρδάμυλα και στην Αμερική.
  • Από το 1963 ο Σύνδεσμος ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας σύγχρονου Ξενοδοχείου στα Καρδάμυλα για την φιλοξενία  αποδήμων Καρδαμυλιτών και επισκεπτών, το οποίο με πρόταση του Δημ. Μονογιού θα ονομαζόταν : « ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΗ». Τα επόμενα πέντε χρόνια συγκεντρώθηκαν χρηματικά ποσά και δωρήθηκαν ακίνητα από συμπολίτες μας για την υλοποίηση του έργου ,ενώ ο Σύνδεσμος προσπαθούσε σε συνεννόηση με  τον τότε ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) να δημιουργήσει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με συμμετοχή του Δήμου Καρδαμύλων , τα κέρδη της οποίας θα διατίθεντο για την εκτέλεση κοινωφελών έργων στα Καρδάμυλα. Το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και τελικά το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ λειτούργησε μεν από το 1970 και μετά, αλλά  από ιδιώτες επιχειρηματίες ,προσφέροντας για κάποιο διάστημα υψηλού επιπέδου παροχές και συντελώντας στην αναβάθμιση του τόπου.
  • Από το 1975 και μετά διάφορα έργα  εξωραϊσμού ή κοινής ωφελείας υλοποιούνται στα Καρδάμυλα , ύστερα από πρόταση και χρηματοδότηση μελετών από τον Σύνδεσμο, με προσφορές δωρητών ,συνήθως μελών του Συνδέσμου , και σε αρκετές περιπτώσεις με ανάληψη της επίβλεψης της υλοποίησης των έργων από τον Σύνδεσμο. Αναφέρουμε τα σημαντικότερα:
    • Δρόμος από Προφήτη Ηλία προς Ράχη (1978)
    • Δημοτική πλάζ Αγγάλης (Δωρεά  Ν. Παπαλιού) 1979
    • Προκυμαία Καρδαμύλων από λιμενοβραχίονα μέχρι Αγγάλη (Δωρεά οικογενειών Ι. και Μ. Γεμέλου) 1982-1986
    • Ανακατασκευή πλατείας Μαρμάρου (Δωρεά  Μαίρης Καλούδη) 1989
    • Δωρεά ακινήτου και κατασκευή και εξοπλισμός Δημοτικού καφενείου 1991
    • Επέκταση λιμενοβραχίονα  (Δωρεά Γεωργίου Π. Λιβανού)
    • Συμμετοχή στην κατασκευή αγάλματος Καρδαμυλίτισσας  και στην κατασκευή της πλατείας
    • Χρηματοδότηση του μικρού βιολογικού καθαρισμού στον Κάμπο  (Δωρεά Νικολάου Ι. Φράγκου).

Επίσης ο Σύνδεσμος προσέφερε:  

  • οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Καρδαμύλων  για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής του στο έργο του Βιολογικού καθαρισμού  (1992)
  • την αρχική αρχιτεκτονική, στατική , οικονομοτεχνική μελέτη του Ναυτικού Μουσείου στον Δήμο Καρδαμύλων για ένταξη σε πρόγραμμα το 1994 (Δωρεά Νικ. Ι.Φράγκου ).  
  • Ενεργή στήριξη στις προσπάθειες ιδιωτών και της Δημοτικής Αρχής για την μη μεταφορά του νερού του Ναγού στη Χίο
  • Επισκευές εκπαιδευτηρίων και δημοσίων κτιρίων, οικονομικές χορηγίες σε αποφοίτους των σχολείων των Καρδαμύλων
  • Οικονομικές ενισχύσεις σε άλλα Καρδαμυλίτικα  σωματεία (Σύλλογος αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου και Λυκείων Καρδαμύλων κ.α.).

  • Στα πλαίσια της στήριξης και δημιουργίας κοινωφελών ιδρυμάτων, ο  Σύνδεσμος στήριξε και ενίσχυσε τα παρακάτω κληροδοτήματα:
    • ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΛΗ.

Το ίδρυμα συστήθηκε με διαθήκη του πρώην αντιπροέδρου του Συνδέσμου Παναγιώτη Στ. Γεωργιλή ,ο οποίος παραχώρησε ακίνητά του ώστε τα έσοδα τους να διατίθενται για την χορήγηση υποτροφιών σε αποφοίτους των Λυκείων Καρδαμύλων. Μεταξύ των εκτελεστών της διαθήκης του και από την σύσταση του ιδρύματος  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Συνδέσμου , ενώ μέλη του πρώτου ΔΣ του Ιδρύματος υπήρξαν οι πρώην αντιπρόεδροι Δημ . Μονογιός και Γεώργιος Πατέρας. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 85 υποτροφίες σε απόφοιτους των Λυκείων Καρδαμύλων, ενώ τρία από τα σημερινά  μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου και από τα παλαιότερα μέλη του, συμμετέχουν στο ΔΣ του Ιδρύματος (Άγγελος Λουδάρος , Μάρκος Μαδιάς, Ιωακείμ Καλλίκης).

  • ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛ ΗΛΙΑ ΨΩΜΟΣΤΗΘΗ.

Το κληροδότημα συστάθηκε με διαθήκη του Μιχαήλ Η. Ψωμοστήθη, ο οποίος παραχώρησε όροφο γραφείων στον Πειραιά ( Σκουζέ αρ. 1) προκειμένου από τα έσοδά του να ενισχύονται , κατόπιν τροποποιήσεως της διαθήκης του, νέες γυναίκες επιστήμονες ή επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Καρδάμυλα. Εκτελεστές της διαθήκης ήσαν ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου , ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνιος Αγγελικούσης και ο πρώην  αντιπρόεδρος Γεώργιος Πατέρας . Πρόεδρος του κληροδοτήματος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου , Αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Πατέρας και Γραμματέας ο Άγγελος Λουδάρος , μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου. Το κληροδότημα έχει ήδη χορηγήσει 12 βοηθήματα .

  • Επίσης πολλά μέλη του Συνδέσμου και ο πρώην πρόεδρος του Νικόλαος Ι. Φράγκος συμμετείχαν στην ίδρυση του KARDAMYLIAN FOUNDATION και στηρίζουν ενεργά το κληροδότημα.

*      Στην Αθήνα από το 1958 μέχρι το 2010 ο Σύνδεσμος διοργάνωνε σε μεγάλο ξενοδοχείο ετήσια χοροεσπερίδα   που συντελούσε στην προβολή των Καρδαμύλων διεθνώς,  λόγω της μεγάλης συμμετοχής Καρδαμυλίτικων εφοπλιστικών γραφείων και επιχειρηματιών σχετιζόμενων με την ναυτιλία καθώς και  παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2006 μέχρι το 2008 ο Σύνδεσμος υλοποίησε ένα όνειρο πολλών ετών. Έφτιαξε το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΗ» στην Αττική. Μια αίθουσα επιφανείας 253 τ. μ , στον τρίτο όροφο του κτιρίου στη συμβολή της οδού Σκουζέ αρ. 1 και Ακτής Μιαούλη στον Πειραιά,  που ανήκει ιδιοκτησιακά στο Κληροδότημα Μιχαήλ Ηλία Ψωμοστήθη , μισθώθηκε επισκευάσθηκε και εξοπλίσθηκε από τον Σύνδεσμο ώστε να αποτελεί ένα πολυχώρο εκδηλώσεων, προβολών, διαλέξεων , παρουσιάσεων , καλλιτεχνικών εκθέσεων και γενικά κάθε είδους πνευματικών εκδηλώσεων. Η αίθουσα στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου και χρησιμοποιείται από όλα τα Καρδαμυλίτικα σωματεία για συνεδριάσεις και εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το ενοίκιο της αίθουσας και τα λειτουργικά έξοδα κατέβαλε ο  Νικόλαος Ι. Φράγκος, ενώ η κα Αγγελική Ν. Φράγκου στη μνήμη του πατέρα της, προσφέρθηκε να καταβάλλει το ενοίκιο προς το κληροδότημα Ψωμοστήθη για μια πενταετία. Τα έσοδα από τα ενοίκια μαζί με ετήσιες δωρεές των Ιωάννη Αγγελικούση ,΄Αννας Αγγελικούση και Μιχαήλ Πατέρα αποτελούν τα μοναδικά έσοδα του κληροδοτήματος που διατίθενται για χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων σε νέες γυναίκες επαγγελματίες ή επιστήμονες που εργάζονται στα Καρδάμυλα.

Το κόστος της ανακατασκευής και του εξοπλισμού της αίθουσας ανήλθε σε 236.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με δωρεές των:

              Νικολάου Ι. Φράγκου (170.000 ευρώ)

KARDAMYLIAN FOUNDATION ( 50.000 ευρώ εκ των οποίων 30.000 ευρώ με δωρεά του αντιπροέδρου του Συνδέσμου κπτ. Παναγιώτη Τσάκου)

Ναυτιλιακών εταιρειών ( 10.000 ευρώ

Συλλόγου Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου και Λυκείων  (6.000 ευρώ).

Επίσης προσέφεραν για τον εξοπλισμό το Σωματείο « Οι φίλοι του Χιώτικού Χωριού» ποσό

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ στα 60 χρόνια του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΚΑΡΡΑΣ (1957-1961)

ΙΩΑΝΝΗΣ Θ.ΓΑΛΑΚΗΣ (1961-1974)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.ΠΑΠΑΛΙΟΣ (1974-1976)

ΜΙΧΑΗΛ Μ.ΞΥΛΑΣ (1976-1978)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ  Ι. ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ (1978-1989)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.ΦΡΑΓΚΟΣ (1989-2016)

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος : Κων/νος Ι.Καρράς

Α΄. Αντιπρόεδρος : Δημήτριος Μονογυιός

Β΄. Αντιπρόεδρος : Ιωάννης Γαλάκης

Γεν.Γραμματέας: Ηλίας Τσάγκαρης

Ταμίας: Λάμπρος Μ.Φατσής

Μέλη: Γεώργιος Πατέρας, Μιχαήλ Καρράς, Κων/νος Βαλαντάσης, Γεώργιος Ξυλάς, Εμμ.Κατσαμπής, Ευάγγ. Χαρτουλάρης.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΝΟΓΥΟΣ, ΜΑΡΩ ΞΥΛΑ, ΑΣΠΑ ΜΟΝΟΓΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ προσέφεραν οι : ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΠΑΤΕΡΑΣ , ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΜΟΝΟΓΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι.ΚΑΡΡΑΣ

Η ιστορία του Συνδέσμου μας αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια της εξηντάχρονης λειτουργίας του είχε την δυνατότητα να εμπνέει και να παρακινεί συμπολίτες μας να συνεισφέρουν ή να αναλαμβάνουν καθ’ολοκληρία την χρηματοδότηση μεγάλων ή μικρών έργων στα Καρδάμυλα , που συνήθως υλοποιούντο υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, ενώ παράλληλα αποτελούσε ένα ισχυρό εργαλείο για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των απανταχού της γης Καρδαμυλιτών με την κυκλοφορία της εφημερίδας «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» και τον  ετήσια εκδήλωση χορού στην Αθήνα.

Η σημερινή εικόνα του τόπου μας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην πατρίδα μας τα τελευταία έξι χρόνια αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται συνεπεία αυτών , επηρεάζουν δυσμενώς και τα Καρδάμυλα. Με  θλίψη δεν αναγνωρίζουμε στα σημερινά Καρδάμυλα μια κωμόπολη που δικαιούται να υπερηφανεύεται για το πλήθος των εφοπλιστών και παραγόντων της ναυτιλίας που διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και για σημαντικούς ανθρώπους στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες. Η εικόνα της κωμόπολης μας θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Με έντονη ανησυχία και δικαιολογημένη αγανάκτηση αντιμετωπίσαμε πρόσφατα τον κίνδυνο να κλείσουν τομείς του  Λιβανείου Λυκείου Καρδαμύλων. Η μείωση των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο αλλά και οι κατά καιρούς προσπάθειες να κλείσουν δημόσια καταστήματα ( ταχυδρομείο, πυροσβεστική, λιμενικός σταθμός) πρέπει να μας θέτουν σε συνεχή συναγερμό.

Οι σκοποί του Συνδέσμου μας είναι σήμερα τόσο αναγκαίοι και επίκαιροι, όσο ήταν και στο ξεκίνημά του πριν από εξήντα χρόνια το 1957, όταν ενέπνευσαν τους ιδρυτές του πρώτου μεγάλου σωματείου για τα Καρδάμυλα. Η ιστορία του Συνδέσμου πρέπει να είναι η πυξίδα μας αν θέλουμε να αναβιώσουμε το σωματείο μας στις καλύτερες στιγμές του.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου που προέκυψε από τις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 2017, τιμώντας τα εξήντα χρόνια δράσης και προσφοράς του σωματείου , έχει θέσει ως πρωταρχικούς στόχους:

  • Να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» και την αποστολή της στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
  • Να εγγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα νέα μέλη στον Σύνδεσμο για να πλαισιώσουν τις δραστηριότητες του ώστε να μπορέσει να προσφέρει σημαντικό έργο για την ανάπτυξη και την πρόοδο των  Καρδαμύλων .
  • Να εξορθολογήσει, να βελτιώσει και  να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο λειτουργίας του Συνδέσμου και να προκηρύξει νέες εκλογές .

Ελπίζουμε και υπολογίζουμε στην βοήθεια  όλων των Καρδαμυλιτών ώστε ο Σύνδεσμος να έχει σημαντική παρουσία  στα Καρδάμυλα , στην Αττική και όπου απανταχού της γης υπάρχουν Καρδαμυλίτες με κυρίαρχο στόχο την αναβάθμιση και την πρόοδο του τόπου μας.