Όσιος Νικηφόρος

19 Νοεμβρίου, 2019 / BY / IN Γεγονοτα και προσωπα στην ιστορια

Ο Όσιος Νικηφόρος « κατά κόσμον» Γεώργιος Κατράδης γεννήθηκε στα Καρδάμυλα το 1750. Σε μικρή ηλικία προσβλήθηκε από πανώλη και επειδή σώθηκε,  αφιερώθηκε από τους γονείς του στην Παναγία της Νέας Μονής Χίου για να την υπηρετήσει.

Τα πρώτα γράμματα διδάχθηκε από τον ηγούμενο της Νέας Μονής ΄Ανθιμο τον Αγιοπατερίτη  και κατόπιν μαθήτευσε στην Χίο. 

Λόγω της μεγάλης φιλομάθειας και ευφυΐας του  προσελήφθη το 1872 ως δάσκαλος στην Σχολή της Χίου. Το 1802 ανακηρύχθηκε ηγούμενος της Νέας Μονής, στην οποία διέμεναν τότε 1.000 μοναχοί και ανέλαβε να τους μάθει γράμματα και να τους μορφώσει, διότι οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι. Παράλληλα κήρυττε τον λόγο του θεού στα χωρία γύρω από την  Νέα Μονή, όπου ήταν πολύ αγαπητός.

Το 1810 αποχώρησε από την Νέα Μονή και μόνασε για είκοσι χρόνια στον ΄Αγιο Γεώργιο Ρεστών. Τα χρόνια αυτά εργάσθηκε ακαταπόνητα φυτεύοντας πλήθος δένδρων (πεύκα, ελαιόδεντρα, συκιές, κυπαρίσσια) και παρακινούσε τους χωρικούς να φυτεύουν δενδρύλλια που ο ίδιος τους διένειμε.   Κατά την παράδοση , όταν οι συγχωριανοί του επισκέφθηκαν τον Νικηφόρο σε μια περίοδο μεγάλης ανομβρίας προκειμένου να προσευχηθεί γι αυτούς, εκείνος τους παρότρυνε να καλλιεργήσουν τον μεγάλο κάμπο της θάλασσας.

Έφυγε από τη ζωή το 1821. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του την 1η Μαίου.

Έγραψε αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων: « Ιστορία της Νέας Μονής», «Ακολουθία των Πατέρων Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ» που εκδόθηκε στην Βενετία το 1804, «Ο βίος της Αγίας Ματρώνης» , «Ιστορία των Χίων Αγίων και το Νέον Λειμωνάριον  που εκδόθηκε στην Βενετία το 1819 κ.α 

Πηγές: ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ εκδ.ΑΡΙΩΝ , κείμενα Π.Μ

            «Οι Άγιοι των Καρδαμύλων της Αγιοτόκου Χίου»

             Πόπης Χαλκιά-Στεφάνου , ιστόχωρος ΙΣΚΕ